Min webbkokbok

Jag bjuder på mina bästa recept.

Lammgryta

En gryta med inspiration från de nordafrikanska köken. Koka grytan någon dag i förväg så blir den ännu godare! Servera gärna med couscous.

Ingredienser 4 personer

 

  • 600 g lammkött utan ben, t ex grytbitar eller stek
  • 2 stora gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk korianderfrön 
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 3 tsk harissa
  • smör
  • 1–2 tsk salt
  • 250 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 8–9 dl lamm- eller kalvbuljong
  • 3 msk tomatpuré
  • svartpeppar
  • färsk persilja

 

Gör så här:

  1. Skär köttet i mindre bitar. Hacka lök och vitlök grovt. Mortla korianderfröna. 
  2.  Hetta upp smör i en stor kastrull och bryn köttet tillsam¬mans med koriander, kardemumma och harissa. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de mjuknat. 
  3. Tillsätt salt, aprikoser, russin, buljong och tomatpuré. Koka upp, ta bort eventuellt skum och låt sjuda tills köttet är mört, ca 1 timme. Krydda med rikligt med svartpeppar och toppa med persilja.

 

 

Receptet kommer från tidningen Salt & Peppar