Min webbkokbok

Jag bjuder på mina bästa recept.

Lingonglass au four på pepparkaksbotten

En dessert som går att förbereda. Kaka och glass kan göras i förväg och förvaras i frysen. Gratinera med marängtäcke strax före servering.

Ingredienser 8 personer

Pepparkaka

25 g smör
1 1/2 tsk pepparkakskrydda
1/2 dl vatten
1 st ägg
1 dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
2 msk gräddfil
1/2 dl lingonsylt
2 msk smör och ströbröd, till formen

Lingonglass

0,75 dl strösocker              
3 st äggulor
1 1/2 dl lingonsylt
3 dl vispgrädde

Maräng

3 st äggvitor
1 dl florsocker
 

Gör så här

1. Pepparkaka: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och rör ner kryddor och vatten. Låt koka upp.
2. Vispa ägg och farinsocker i en skål. Rör ner smör- och kryddblandningen. Sikta ner vetemjöl och bikarbonat. Blanda ner gräddfil och lingonsylt.
3. Häll upp smeten i en smord och bröad avlång 1 1/2-litersform. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 min. Vänd upp kakan och låt svalna.
4. Lingonglass: Vispa socker och äggulor i en kastrull. Låt smeten sjuda till en kräm på låg värme. Dra bort från plattan och fortsätt vispa tills smeten svalnat. Rör ner lingonsylten.
5. Vispa grädden och vänd ner den. Klä en 1 1/2-litersform med plastfolie och häll i smeten. Låt stå i frysen minst 5 timmar.
6. Vid servering: Sätt ugnen på 250°. Lägg pepparkaksbotten på glassen och vänd upp med botten ner på ett ugnssäkert fat. Ta bort plasten.
7. Vispa upp äggvitan och vispa efter hand ner florsockret och fortsätt vispa till en styv maräng. Täck glassen med marängen och ställ in den mitt i ugnen ca 5 min tills den fått färg. Passa noga.

Recept från Allt om Mat